miercuri, 6 octombrie 2010
Cine a fost pe aici?...Situri arheologice la Tămădău Mare
Iată câteva din atestările arheologice care ne confirmă că aceste meleaguri au fost locuite.
Aşezarea pluristratificată de la nord-est de satul Tămădău Mic
La NE de sat, lângă podul ce traversează Mostiştea, la S de DN 3, au fost identificate fragmente ceramice preistorice, cultură neidentificată, geto-dacice şi Dridu.
Aşezarea Sântana de Mureş - Cerneahov de la Şeinoiu
La NV de satul Şeionoiu, pe malul drept al Mostiştei, pe panta unui bot de terasă se află o aşezare din sec. IV, cultura Sântana de Mureş-Cerneahov.
Aşezarea pluristratificată de lângă comuna Tămădău Mare, sat Plumbuita
Pe malul stâng al Mostiştei, la 2 km S de comuna Tămădăul Mare, pe o terasă înclinată spre SE, pe partea dreaptă a văii se află o aşezare din epoca bronzului, cultura Coslogeni suprapusă de o aşezare geto-dacică şi o aşezare care aparţine culturii Dridu (sec. IX - X ). Aşezarea Dridu se întinde spre nord, de-a lungul malului Mostiştei până aproape de sat.
Aşezarea neolitică de la Şeinoiu - "Movila din cimitir"
La S de satul Şeinoiu, pe malul stâng al Mostiştei, în cotul cel îl formează râul Mostiştea, pe un bot de terasă se află un tell neolitic, care aparţine culturii Gumelniţa. Tell-ul este distrus în cea mai mare parte de cimitirul satului. Diametrul tumulului este de 50 m. Demn de reţinut că în acest cimitir sunt mai multe cruci de piatră care datează din secolul al XIX-lea.
Între anii 1981-1984 s-au făcut cercetări arheologice sistematice de Mihai Şimon.
Mă întreb dacă aceste situri au fost ocotite de către autoritați sau dacă nu este asa cum este moda acum au fost uitate sau poate ingropate în mormane de gunoaie.Cui îi pasă?!?
BIBLIOGRAFIE
1. Şerbănescu, Done; Trohani, George, Cercetări arheologice pe Valea Mostiştei, Ilfov - FI, Bucureşti, 1978, p. 34, nr. 80
2. Şimon, Mihai; Şerbănescu, Done, Consideraţii privind reprezentarea simbolică a piciorului uman în arealul culturii Gumelniţa, CCDJ, 3-4, 1987, p. 29-34
3. Şimon, Mihai; Parnic, Valentin, Aspecte ale eneoliticului din SE Câmpiei Române. Aşezarea de la Şeinoiu, CCDJ, XVI-XVII, 2001, p. 223-233
4. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991
5. Şerbănescu, Done, 2007
sursa:National Archaelogical Record of Romania - www.cimec.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu